Header

  • עברית
  • English
  • العربية
  • Moodle
  • You Tube
  • facebook
  • GeoGebra
בית
  • אודות
    • חזון ומטרות מכון דוידסון
    • וויליאם (ביל) דוידסון
    • איך מגיעים?
    • חברי ההנהלה
    • חברי הוועד המנהל
    • עובדי מכון דוידסון
    • דרושים לדוידסון
    • כפר הנוער ע"ש לאוב
    • תמכו בנו
  • פעילויות
    • חוגים
    • מחנות מדע ומשלחות לחול
    • תוכניות למצטיינים
    • קידום והעצמת תלמידים
    • תוכניות מדעיות לכיתות
    • הרצאות, כנסים ואירועים
    • תחרויות
    • מורים − השתלמויות ותמיכה
    • תוכניות מתוקשבות
    • פעילויות החודש במכון דוידסון
  • דוידסון Online
    • שאל את המומחה
    • מאגר מדע: סרטונים וכתבות
    • המעגל המתמטי
    • אפליקציות ויישומוני מדע
    • ניסויי מדע בבית
    • חדר מורים
    • כל מה שרציתם לדעת על המוח
  • גן המדע
    • מידע למגיעים למוזיאון
    • חוגגים איתנו בגן המדע
    • פעילויות לגנים ולבתי ספר
    • פעילויות לארגונים ולקבוצות
    • מוצגים בגן
    • סדנאות "מדעכיף" בפסח
    • רעש וצלצולים בגן המדע
  • פר"ח

דוידסון Online
  • שאל את המומחה
  • מאגר מדע: סרטונים וכתבות
  • המעגל המתמטי
  • אפליקציות ויישומוני מדע
    • אסטרופיסיקה
    • חידונים
    • כימיה
    • מדעי החיים
    • מדעי כדור-הארץ
    • מתמטיקה ומדעי המחשב
    • פיסיקה
  • ניסויי מדע בבית
  • חדר מורים
  • כל מה שרציתם לדעת על המוח

חפשו פעילויות וכתבות

מה חדש בדוידסון Online

חידה שבועית מס' 79: שבע ועשרים ומאה
שלום לכם, בשבוע שעבר חגגנו את חג הפורים. המשימה השבוע תהיה קשורה למספרים במגילת אסתר: מצאו מהו המספר הראשון המופיע במגילה
לידיעה המלאה »
הגנים שאי אפשר בלעדיהם
מדענים מארה"ב יצרו במעבדה חיידק בעל גנום מזערי, המכיל רק את הגנים הנחוצים להישרדות ושופך אור חדש על המרכיבים הגנטיים
לידיעה המלאה »
האם המספרים הראשוניים אינם אקראיים?
מדענים מארצות הברית טוענים כי מצאו חריגה מההתפלגות האקראית בסדר הופעתם של מספרים ראשוניים. מה משמעות הדבר ואיך זה קשור לביטחון
לידיעה המלאה »
בניית מצלמה מגלילי נייר (קמרה אובסקורה)
בניסוי הנוכחי נבנה מעין מצלמה קטנה שמקרינה דמויות על מסך נייר ומאפשרת הגדלה והקטנה של הדמות. המצלמה מבוססת על התקן עתיק שנקרא
לידיעה המלאה »
מיץ תפוזים שקוף – מתכון בישול מולקולרי
בניסוי הזה ניקח מיץ תפוזים ונעשה ממנו נוזל שקוף וצלול בלי לשנות את טעמו, בשיטה של בישול מולקולרי. הניסוי/מתכון מחייב השגחה של
לידיעה המלאה »
חי בסרט מדעי – תחרות הסרטונים
כיצד נוצרים עננים? מדוע תכונות מסוימות עוברות מהורים לילדיהם? מדוע המלפפון ירוק? מה תפקיד הכנפיים במטוסים? על השאלות האלה ועוד
לידיעה המלאה »
חידה שבועית מס' 78: לזכור את פאי במילים
שלום לכם, בשבוע שעבר חגגנו את יום הפאי.  בכתבה המספר שמשגע את העולם (במדור הכתבות של דוידסון-אונליין)  כותב
לידיעה המלאה »

מלחים ומסיסות

שתף

כאשר אנחנו מוסיפים למים מלח, המלח נעלם. אבל אם נמשיך ונוסיף עוד ועוד מלח, וכמובן נערבב, נגלה שבשלב מסוים הוא יתחיל בכל זאת להצטבר על קרקעית הכלי. מה גורם לתופעה הזאת להתרחש? מדוע המלח נעלם במים? מה קורה למלח כשהוא מתמוסס? בשאלות אלו ועוד נדון ביישומון שלפנינו. לצפייה ביישומון לחצו על התמונה ופתחו את הקובץ המקושר (יישומון ג'אווה).


היישומון הופק במסגרת פרויקט PhET של אוניברסיטת קולורדו
להורדת היישומון ולהרצתו על המחשב 
לחצו כאן
אם אינכם מצליחים להעלות את היישומון, התקינו את תוכנת Javaweb. לחצו כאן והתקינו לפי ההוראות.

היישומון מחולק לשלושה חלקים.

1. מלח קל תמס: מלח הבישול, שמוכר גם בשמו הכימי נתרן כלורי (NaCl). מדובר במלח נפוץ מאוד ומסיס מאוד. ביישומון הזה נוסיף מולקולות מלח למים ונראה שכאשר המלח נכנס למים הוא מתפרק ליונים נתרן וכלור המרכיבים אותו. להסבר מפורט איך זה קורה אתם מוזמנים לצפות בסרטון איך מתמוסס מלח? וביישומון תנועת חלקיקים והמסה

שימו לב שאם תוסיפו כמות גדולה של מלח הוא יתחיל להצטבר על הקרקעית כמולקולות לא מומסות ולא יתפרק יותר ליונים. הנקודה שבה הוא מפסיק להתמוסס נקראת "סף המסיסות", וממנה והלאה התמיסה רוויה וריכוז המלח המומס בה יישאר קבוע בלי קשר לכמות המלח שתוסיפו לה. נסו לחשב כמה מלח דרוש כדי להגיע לסף המסיסות. שימו לב שכאשר תוסיפו מלח מעבר לכך, כמות היונים המומסת תישאר קבועה ואילו כמות המלח השקועה תעלה. נסו לחזור על המדידות עם כמות שונה של מים (היעזרו בברזים). איך זה משפיע על סף המסיסות?

2. מלח קשה תמס: בחלק הזה של היישומון תוכלו לבחור בין כמה מלחים. שימו לב שכעת תגיעו לסף המסיסות מהר יותר מאשר עם מלח שולחן. נסו לראות איך גודל המולקולות, או מטען היונים המרכיבים אותן, (אפשר לראות גם את היחס בין היונים במולקולה) משפיע על מסיסות המלח. 

3. עשה זאת בעצמך: כאן תרכיבו מלח דמיוני ותראו איך מאפייניו משפיעים על מסיסותו. נסו לשחק במטען היונים או בקבוע המסיסות (ksp) וראו אם מסקנותיכם מהחלק הקודם עומדות במבחן המלח הדמיוני.

סף המסיסות נמדד כריכוז המלח בתמיסה רוויה (גרם, לליטר או מול לליטר). בהתבסס על הקביעה הזאת, מה משפיע על הסף הזה?

שאלות לדיון מדעי: אילו גורמים פיסיקליים נוספים ישפיעו לדעתכם על סף המסיסות? מדוע מלח מצטבר על הקרקעית כששופכים מלח לכוס מים בכמות נמוכה יותר מסף המסיסות?

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

  • This article has 3 comments
  • 11.10.11
אבוגדרו, דיפוזיה, יונים, יישומון, מולריות, מלחים, מסיסות, תכונות המים

תגובות

חידוד נוסף לתשובה שלמעלה

הוגש ע"י ארז גרטי ב־ד', 07.12.2011 , 23:00.

ישנם מצבים בהם תוספת של יונים אינה מעלה את המליחות. מלח מורכב מיונים של מתכת ואל מתכת. אם נוסיף חומר המתפרק ליונים אך אינו מלח כמו אמוניום כלוריד או חומצה אצטית, מספר היונים בתמיסה יגדל, אולם המליחות תשאר זהה (יתכן והחומציות תעלה או תרד אך הדבר לא ישפיע על המליחות).

  • השב
  • אשכול המלא

מסיסות מלח NaCl

הוגש ע"י יפה ב־ג', 06.12.2011 , 13:17.

האם היונים שומרים על תכונת המליחות של המים

  • השב
  • אשכול המלא

תשובה

הוגש ע"י ארז גרטי ב־ג', 06.12.2011 , 22:30.

שלום יפה
מליחות מוגדרת כמידת (או ריכוז) המלח המומס במים. היונים המצויים בתמיסה מקורם במלח שהוסף לה. על כן ככל שיהיו יותר יונים בתמיסה, פירוש הדבר שהוסף לה יותר מלח ועל כן המליחות שלה תהיה יותר גבוהה.
מקווה שעזרתי
ארז

  • השב

פרסום תגובה חדשה

ערך מאפיין זה ישאר פרטי ולא יוצג באופן ציבורי.
Image CAPTCHA
נא הקלד את התווים הנראים בתמונה זו
הדפס
CodeOasis
  • דף הבית
  • אודות
  • תוכניות
  • דוידסון Online
  • גן המדע
  • פר"ח
  • תנאי שימוש
  • RSS
כל הזכויות שמורות למכון דוידסון לחינוך מדעי ליד מכון ויצמן למדע (ע"ר)