Header

  • עברית
  • English
  • العربية
  • Moodle
  • You Tube
  • facebook
  • GeoGebra
בית
  • אודות
    • חזון ומטרות מכון דוידסון
    • וויליאם (ביל) דוידסון
    • איך מגיעים?
    • חברי ההנהלה
    • חברי הוועד המנהל
    • עובדי מכון דוידסון
    • דרושים לדוידסון
    • כפר הנוער ע"ש לאוב
    • תמכו בנו
  • פעילויות
    • חוגים
    • מחנות מדע ומשלחות לחול
    • תוכניות למצטיינים
    • קידום והעצמת תלמידים
    • תוכניות מדעיות לכיתות
    • הרצאות, כנסים ואירועים
    • תחרויות
    • מורים − השתלמויות ותמיכה
    • תוכניות מתוקשבות
    • פעילויות החודש במכון דוידסון
  • דוידסון Online
    • שאל את המומחה
    • מאגר מדע: סרטונים וכתבות
    • המעגל המתמטי
    • אפליקציות ויישומוני מדע
    • ניסויי מדע בבית
    • חדר מורים
    • כל מה שרציתם לדעת על המוח
  • גן המדע
    • מידע למגיעים למוזיאון
    • חוגגים איתנו בגן המדע
    • פעילויות לגנים ולבתי ספר
    • פעילויות לארגונים ולקבוצות
    • מוצגים בגן
    • סדנאות "מדעכיף" בפסח
    • רעש וצלצולים בגן המדע
  • פר"ח
דוידסון Online
  • שאל את המומחה

    • רפואה ופיזיולוגיה
    • מדעי החיים
    • כימיה
    • פיסיקה
    • אסטרופיסיקה
    • מדעי כדור-הארץ
    • מתמטיקה ומדעי המחשב
    • טכנולוגיה
    • ידע כללי
    • שאלו שאלה חדשה
  • מאגר מדע
  • המעגל המתמטי
  • למידה מתוקשבת
  • מדע בבית
  • קמפוס טבע
  • חדר מורים
  • אנשי צוות דוידסון אונליין

חפשו פעילויות וכתבות

מה חדש בדוידסון Online

חידה שבועית מס' 79: שבע ועשרים ומאה
שלום לכם, בשבוע שעבר חגגנו את חג הפורים. המשימה השבוע תהיה קשורה למספרים במגילת אסתר: מצאו מהו המספר הראשון המופיע במגילה
לידיעה המלאה »
הגנים שאי אפשר בלעדיהם
מדענים מארה"ב יצרו במעבדה חיידק בעל גנום מזערי, המכיל רק את הגנים הנחוצים להישרדות ושופך אור חדש על המרכיבים הגנטיים
לידיעה המלאה »
האם המספרים הראשוניים אינם אקראיים?
מדענים מארצות הברית טוענים כי מצאו חריגה מההתפלגות האקראית בסדר הופעתם של מספרים ראשוניים. מה משמעות הדבר ואיך זה קשור לביטחון
לידיעה המלאה »
בניית מצלמה מגלילי נייר (קמרה אובסקורה)
בניסוי הנוכחי נבנה מעין מצלמה קטנה שמקרינה דמויות על מסך נייר ומאפשרת הגדלה והקטנה של הדמות. המצלמה מבוססת על התקן עתיק שנקרא
לידיעה המלאה »
מיץ תפוזים שקוף – מתכון בישול מולקולרי
בניסוי הזה ניקח מיץ תפוזים ונעשה ממנו נוזל שקוף וצלול בלי לשנות את טעמו, בשיטה של בישול מולקולרי. הניסוי/מתכון מחייב השגחה של
לידיעה המלאה »
חי בסרט מדעי – תחרות הסרטונים
כיצד נוצרים עננים? מדוע תכונות מסוימות עוברות מהורים לילדיהם? מדוע המלפפון ירוק? מה תפקיד הכנפיים במטוסים? על השאלות האלה ועוד
לידיעה המלאה »
חידה שבועית מס' 78: לזכור את פאי במילים
שלום לכם, בשבוע שעבר חגגנו את יום הפאי.  בכתבה המספר שמשגע את העולם (במדור הכתבות של דוידסון-אונליין)  כותב
לידיעה המלאה »

תגובות מתוך הכתבה: חלודה – התפתחותה והשלכותיה

שתף

חלודה – התפתחותה והשלכותיה

להמשך הכתבה ...

  • 31 תגובות

תגובות

בעניין הפסקה "עניין של חוזק"

הוגש ע"י סתם אחד ב־ג', 21.05.2013 , 01:27.

מה שכתוב לא מדוייק.
לא רואים חלודה באלומיניום וכן בברזל מסיבה אחרת. האלומינה (תחמוצת האלומיניום) היא בעלת צפיפות דומה מאוד למתכת האם, לעומת זאת חלודה (תחמוצת הברזל) היא בעלת צפיפות קטנה הרבה יותר ממתכת האם. ז"א שכאשר נוצרת אלומינה, היא לא מתנפחת, והיא נשארת "דבוקה" למתכת האם, העובדה שאלומינה היא חומר קשיח (כמו רוב התרכובות הקרמיות - מתכת ואל מתכת) גם תורמת לפסיבציה של מתכת האם. תחמוצת הברזל לעומת זאת מתנתקת ממתכת האם בגלל הבדלי הצפיפויות (התחמוצת "מתנפחת" ולכן חייבת להיפרד ממתכת האם) ולכן היא גורם מזיק.

  • אב
  • השב

פרסום תגובה חדשה

ערך מאפיין זה ישאר פרטי ולא יוצג באופן ציבורי.
Image CAPTCHA
נא הקלד את התווים הנראים בתמונה זו

תגובות

בעניין הפסקה "עניין של חוזק"

הוגש ע"י סתם אחד ב־ג', 21.05.2013 , 01:27.

מה שכתוב לא מדוייק.
לא רואים חלודה באלומיניום וכן בברזל מסיבה אחרת. האלומינה (תחמוצת האלומיניום) היא בעלת צפיפות דומה מאוד למתכת האם, לעומת זאת חלודה (תחמוצת הברזל) היא בעלת צפיפות קטנה הרבה יותר ממתכת האם. ז"א שכאשר נוצרת אלומינה, היא לא מתנפחת, והיא נשארת "דבוקה" למתכת האם, העובדה שאלומינה היא חומר קשיח (כמו רוב התרכובות הקרמיות - מתכת ואל מתכת) גם תורמת לפסיבציה של מתכת האם. תחמוצת הברזל לעומת זאת מתנתקת ממתכת האם בגלל הבדלי הצפיפויות (התחמוצת "מתנפחת" ולכן חייבת להיפרד ממתכת האם) ולכן היא גורם מזיק.

  • אב
  • השב

תגובות

תשובה

הוגש ע"י רן טבעוני ב־ד', 22.05.2013 , 14:23.

מתגובתך אני מבין שיש לך ידע מסוים בכימיה אז תשובתי תהיה מותאמת לכך.
הסיבה לכך שתחמוצת הברזל מתקלפת איננה קשורה לצפיפות. כאשר שכבה של חומר מסוים (למשל תחמוצת ברזל או אלומינה) מתחילה לגדול על חומר בעל מבנה גבישי (קבוע גביש) אחר נוצר מתח מכני בתוך השכבה שנוצרת.
השאלה היא כיצד משפיע הלחץ הזה על החומר שגדל. צפיפות אלומינה איננה דומה לצפיפות אלומיניום כפי שציינת (3.97 ו-2.7 בהתאמה) אלא גבוהה יותר. כמו כן המבנה הגבישי של אלומינה (הקסאגונאלי) שונה מזה של אלומיניום (fcc). אלו יוצרים מתח מכני גם בשכבת האלומינה שנוצרת בדומה למתח הנוצר בשכבת תחמוצת הברזל. ההבדל בין שתי שכבות אלו הוא החוזק המכני שלהן. בשל החוזק המכני הגבוה של האלומינה היא איננה קורסת תחת המתח המכני ולכן נשארת יציבה ולא מאפשרת חדירת חמצן נוסף. לעומת זאת, תחמוצת הברזל חלשה ופריכה יותר ולכן היא קורסת תחת הלחץ ומתפוררת. כך נוצרים אתרים שחשופים לחמצן וכך עוד שכבה של ברזל מתחמצנת וכן הלאה.
אגב גם תחמוצת של כרום, בדומה לתחמוצת הברזל, בעלת צפיפות נמוכה יותר משל מתכת הכרום אך בשל החוזק המכני הגבוהה שלה היא עמידה בפני המתח המכני שנוצר ולכן היא נשארת יציבה בדומה לאלומינה ויוצרת שכבת פסיבציה לכרום.

לסיכום, כאשר שכבה גדלה על חומר בעל אופי שונה (צפיפות, קבוע גביש, חוזק הקשרים וכו') משלה נוצר מתח מכני הגדל ככל שהשכבה גדלה (לא משנה אם זה אלומינה, תחמוצת הברזל או תחמוצת הכרום). השאלה אם השכבה תתקלף או תתפורר תלויה בחוזק המכני של השכבה שלה ובתכונות הכימיות שלה.

  • אב
  • השב
CodeOasis
  • דף הבית
  • אודות
  • תוכניות
  • דוידסון Online
  • גן המדע
  • פר"ח
  • תנאי שימוש
  • RSS
כל הזכויות שמורות למכון דוידסון לחינוך מדעי ליד מכון ויצמן למדע (ע"ר)